top of page

Hvordan sikrer Board Chair’en en beslutningskompetent bestyrelse?



At en bestyrelse er sammensat af de rette profiler med komplementære kompetencer, og som tilsammen favner og forstår virksomhedens forretningsmæssige risici, er helt afgørende for at sikre at bestyrelsen er tilstrækkelig beslutningskompetent. Og netop opgaven med at sikre dette er blandt de vigtigste for en Board Chair.

 

For at kunne opnå dette kræves en strategisk tilgang, som både bør tage hensyn til virksomhedens nuværende og fremtidige behov, samt den unikke kompleksitet virksomheden befinder sig i.


Helt grundlæggende er der for mange bestyrelsesmedlemmer, der ikke i tilstrækkelig grad forstår de forretningsmæssige risici, der kendetegner deres virksomhed.

 

I en nylig undersøgelse af bestyrelser og topledelser i de danske medicinalvirksomheder gennemført af Albright Partners i Danmark, stod særligt én ting frem nemlig, at mange bestyrelser i dag døjer med store gaps på de faglige kompetencer og evnen til at forstå virksomhedens forretningsmæssige kompleksitet. Helt grundlæggende er der for mange bestyrelsesmedlemmer, der ikke i tilstrækkelig grad forstår de forretningsmæssige risici, der kendetegner deres virksomhed. Særligt når det gælder de regulatoriske- og kvalitetsmæssige risici, supply chain risici, market access risici og talent management risici, synes der at være store gaps hos mange bestyrelser. Dette afspejler både den enorme kompleksitet, som kendetegner Life Science-virksomheder, der generelt står over for helt andre dynamikker og pres end virksomheder i andre industrier, men det afspejler også, at der er behov for at Board Chair’en hos de danske medicinalvirksomheder revurderer om bestyrelsen har den rette sammensætning – og altså om bestyrelsen i sin nuværende form er tilstrækkelig beslutningskompetent.

 

Her er nogle skridt og overvejelser, som en Board Chair bør overveje at gøre sig:

 

1. Analyse af Virksomhedens Behov

  • Strategisk Retning: Stil spørgsmålet: Forstår de enkelte bestyrelsesmedlemmer virksomhedens langsigtede strategi og de udfordringer og muligheder, som virksomheden står overfor. Hvilke kompetencer er nødvendige for at navigere i fremtidige udfordringer?

 

  • Identifikation af Gaps: Udfør en grundig analyse af de nuværende bestyrelsesmedlemmers kompetencer for at identificere eventuelle mangler. Dette kan gøres ved hjælp af en kompetencematrix.

 

2. Definering af Kriterier for Nye Medlemmer

  • Kompetencer og Erfaring: Udarbejd en liste over de nødvendige kompetencer og erfaringer, der mangler i bestyrelsen. Dette kunne inkludere områder som erfaring og forståelse inden for klinisk udvikling, regulatory affairs, market access, fundraising i Life Sciences osv.

 

  • Diversity og Komplementaritet: Sørg for, at nye bestyrelsesmedlemmer bringer forskellige perspektiver ind, hvilket kan inkludere forskellig køn, alder, nationalitet, og professionel baggrund. Diversitet sikrer en bredere diskussion og bedre beslutningstagning.

 

3. Rekruttering af Nye Medlemmer

  • Brug af Netværk: Anvend både personlige og professionelle netværk for at identificere potentielle kandidater. Dette kan omfatte brancheorganisationer, headhuntere eller en mere formel rekrutteringsproces.

 

  • Professionel Rekruttering: Overvej at engagere en professionel rekrutteringsvirksomhed, der specialiserer sig i at finde bestyrelseskandidater til Life Sciences & Health Care.

 

  • Interviews og Due Diligence: Gennemfør grundige interviews og baggrundstjek for at sikre, at de nye kandidater ikke kun har de nødvendige kompetencer, men også passer ind i virksomhedens kultur og dynamikken i bestyrelsen.

 

  • Åbenhed om varighed af en bestyrelsespost: Drøft up front med alle nye (og eksisterende) bestyrelsesmedlemmer, at deres bestyrelsespost kun er midlertidig, og varetages indtil det vurderes at andre kompetencer er nødvendige.

 

4. Udvikling og Evaluering af Bestyrelsen

  • Løbende Evaluering: Sørg for regelmæssig evaluering af bestyrelsens performance som helhed og de enkelte medlemmers bidrag. Dette kan omfatte både interne evalueringer og eksterne vurderinger.

 

  • Kompetenceudvikling: Tilbyd træning og udviklingsmuligheder for bestyrelsesmedlemmer for at sikre, at deres kompetencer forbliver opdaterede og relevante.

 

  • Succession Planning: Udvikl en plan for udskiftning af bestyrelsesmedlemmer over tid for at sikre, at bestyrelsen altid har de nødvendige kompetencer.

 

5. Styrkelse af Bestyrelsens Dynamik

  • Fremme af Konstruktiv Dialog: Board Chair’en skal sikre, at bestyrelsesmøderne fremmer åben dialog og meningsudveksling, hvor alle medlemmer kan bidrage effektivt, og hvor netop deres kompetencer bliver sat i spil.

 

  • Balance i Bestyrelsens Arbejde: Sørg for, at bestyrelsen arbejder som et team med et fælles mål, men samtidig respekterer de individuelle medlemmers forskellige perspektiver og ekspertiser.

 

6. Opdatering og Tilpasning

  • Agil Tilgang: Vær åben for at justere sammensætningen af bestyrelsen, når virksomhedens behov ændrer sig, eller når der opstår nye udfordringer, der kræver nye kompetencer.


Gennem en struktureret og strategisk tilgang til bestyrelsens sammensætning kan Board Chair’en sikre, at bestyrelsen består af medlemmer, der besidder komplementære kompetencer som til sammen favner (og forstår) virksomhedens forretningsmæssige risici.

 

Comentários


bottom of page